بینش 313

کیست مرا یاری کند...؟

بینش 313

کیست مرا یاری کند...؟

بینش 313

اگر با آمدن آفتاب از خواب بیدار شویم نمازمان قضاست...
اللهم عجل لولیک الفرج.

ظهور ؛ در جمجمه هاست نه در جمعه ها ... .

آخرین نظرات
نویسندگان

عقلِ زندگی

سه شنبه, ۲۸ بهمن ۱۳۹۹، ۰۷:۲۷ ب.ظ

عقل

 

تـنـهـا ویـژگـى آدمـى در مـیـان دیـگـر مـوجـودات زنـده ، عقل است .
بـه راسـتـى عـقـل چـیـسـت ؟ آیـا عـقـل هـمـان درک یـا شـعـور  اسـت ؟ آیـا عقل همان مغز یا مخ است ؟


در وجـود و نـهـاد انـسـان ، ودیـعـه اى اسـت کـه هـمـه زیـبـایـى هـا  و کـمـال هـا و پـیـشـرفـت هـاى او مـرهـون هـمـان اسـت و نـامـش عقل است. حضرت على (علیه السلام ) مى فرماید: هیچ زینتى همچون خرد نیست .
عـقـل همان توانایى باز شناختن خوب و بد و زشتى و زیبایى و معیار بندگى و عبادت حق است ؛ پـس عـقـل ، چراغ زندگى است ؛ معیار بندگى خدا و کسب سعادت و باز شناختن زشتى ها و زیبایى ها و برگزیدن خوبى ها است .عـقـل تـنـهـا نردبان تکامل و دورى از لغزش و انتخاب راه بهتر است و گزینش برتر ، کار عقل است .


اکـنـون این سؤ ال مطرح مى شود که آیا عقل و قدرت انتخاب در همه انسان ها یکسان است و آیا این عقل ، توسعه پذیر و رشد یافتنى است ؟


عقل بر دو گونه است : یک گونه ، همان عقل طبیعى است که هر انسانى با ولادت خود آن را دارد؛ یـعـنى همان چیزى که او را از دیوانگان و جانوران وحشى ممتاز مى سازد. على (علیه السلام ) مى فرماید: انسانیت انسان به عقل او است .
گونه دیگر عقل ، قابل توسعه و تکامل است و در هرکس به گونه اى ویژه مى باشد و آن عقل تجربى و عقل زندگى است . امام على (علیه السلام ) مى فرماید:عـقـل بـر دو گونه است : عقل طبیعى و عقل تجربى که هر دو براى انسان سود آور است (و این عقل قابل رشد است ). عقل ، غریزه اى است که با دانش و تجربه آموزى افزون مى شود. تنها به یارى عقل مى توان بر مشکلات روزگار پیروز شد.  امام صادق (علیه السلام ) نیز در این باره مى فرماید: تلاش بسیار در علم و دانش ، درهاى تعقل را باز مى گشاید.
و ایـن هـمـان عـقـل اسـت کـه از آن بـه عـقـل زنـدگـى تـعـبـیـر مـى کـنـیـم . مـعـنـاى عـقـل زنـدگى هـمـان تـعـقـل و بـهـره گـیـرى صـحـیـح از عـقـل اسـت ؛ زیـرا بـسـیـارى از کـارهـاى نـادرسـت ، نـتـیـجـه بـه کـار نـبـردن درسـت عـقـل بـوده چـنـان کـه بسیارى از کارهاى سنجیده و حساب شده نتیجه بهره گیرى درست از عقل است .


هـسـتـنـد کـسـانـى کـه عـاقـلنـد، یـعـنـى دیـوانـه نـیـسـتـنـد، ولى عقل زندگى ندارند و همیشه پس از انجام کارى به اشتباه خود پى مى برند و افسوس مى خـورنـد کـه : اى کـاش نـگـفـته بودم ، یا فلان کار را نکرده بودم ، یا اى کاش چنین کرده بودم !
نبود رشد فکرى و تجربه و پختگى در امور زندگى ، یا در بخشى از امور، نتیجه نبود عـقـل زنـدگـى اسـت . بـه عـبـارت دیـگـر، در مـقـابـل عـقـل طـبـیـعـى ، انـسـان نـیـازمـنـد عـقـل دیـگـرى اسـت کـه آن را عقل زندگى مى خوانیم .
هـر دارنـده عـقـلى ، عـاقـل نـیـسـت ، و هـر کـس نـمـى تـوانـد بـراى خویش زندگى درست را بازشناشد و خوب زن دارى ، شوهر دارى ، بچه دارى ، مردم دارى ، مدیریت و تدبیر کند.


در مـسـائل زنـدگـى ، عـلاوه بـر عـقـل طـبـیـعـى ، بـایـد داراى عـقـل زنـدگـى نـیـز بـود کـه از راه هاى گوناگون به دست مى آید؛ مانند به کارگیرى عـقـل طـبـیـعـى ، بـهـره گـیـرى تـجربه هاى خویش یا دیگران ، مشورت و بهره گیرى از رهنمودهاى انبیا و اولیاى خدا (علیهم السلام ) و دستورهاى ارشادى ادیان الهى .


وقتى مى گویند که یک رهبر، یک مدیر، یک رئیس جمهور باید مدیر و مدبّر باشد، یعنى بـایـد عـاقـل بـا تـدبـیـر باشد؛ زیرا از هر کسى کار مدیریت ساخته نیست . باید داراى عقل تجربه و عقل اجتماعى یعنى همان عقل زندگى باشد.


مـى توان گفت که علم زندگى ، علم برخوردهاى اجتماعى ، علم اقتصاد، علم سیاست و اداره امور، علم جذب و دفع ، شناخت دوست و دشمن ، شناخت زمان و مکان ، شناخت انسان ها و افراد انسانى ، شیوه هدایت ، شیوه تدریس و تعلیم چگونگى برخورد با خویشاوندان ، جوانان ، بـزرگـسـالان ، عـالم یـا جـاهـل ، بـا فـرهـنـگ و بـى فـرهـنـگ و ... هـمـه از عقل زندگى سرچشمه مى گیرد.
بـهـره مـنـدى از عقل زندگى به پیشرفت و موفقیت انسان کمک مى کند و در بن بست ها به یارى آدمى مى شتابد و او را از بن بست بیرون مى آورد.

 

زندگى موفق رازهاى خوب زیستن

عباس رحیمى

گل

 

  • مجید حمیدی

حدیث

خانواده

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی